Bahan-Bahan:
- 1 ½ kg daging lembu (dipotong kiub 5 cm)
- 150 gm bawang kecil
- 120 gm bawang putih
- 150 gm halia (dikisar)
- 10 batang serai (dikisar halus)
Bahan-bahan kisar:
- 2 sudu besar serbuk ketumbar
- 2 sudu besar serbuk cili
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
- ½ sudu kecil lada hitam
- 10 biji buah pelaga
- 10 biji bunga cengkih
- 5 cm kulit kayu manis
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- ½ biji kelapa untuk dibuat kerisik
- 2 biji kelapa (ambil santannya)
- 3 sudu kecil santan
- 2 sudu kecil gula
- 2 helai daun kunyit
- Perapkan daging bersama semua bahan-bahan kisar selama lebih kurang dua jam.
- Selepas itu bolehlah dimasak lebih kurang 2 hingga 2 1/2 jam sehingga kuah menjadi kering.
- Pastikan daging itu empuk dan lembut.
- Selepas itu, masukkan perasa.
Selamat mencuba!!
0 tukang kata:
Post a Comment