RSS

Anda boleh mencuba semua resepi yang terdapat di dalam blog ini. Selamat mencuba!!! =)

Rendang Tok



Bahan-Bahan:

  • 1 ½ kg daging lembu (dipotong kiub 5 cm)
  • 150 gm bawang kecil
  • 120 gm bawang putih
  • 150 gm halia (dikisar)
  • 10 batang serai (dikisar halus)

Bahan-bahan kisar:
  • 2 sudu besar serbuk ketumbar
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • ½ sudu kecil lada hitam
  • 10 biji buah pelaga
  • 10 biji bunga cengkih
  • 5 cm kulit kayu manis
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • ½ biji kelapa untuk dibuat kerisik
  • 2 biji kelapa (ambil santannya)
  • 3 sudu kecil santan
  • 2 sudu kecil gula
  • 2 helai daun kunyit
Cara:
  1. Perapkan daging bersama semua bahan-bahan kisar selama lebih kurang dua jam. 
  2. Selepas itu bolehlah dimasak lebih kurang 2 hingga 2 1/2 jam sehingga kuah menjadi kering. 
  3. Pastikan daging itu empuk dan lembut. 
  4. Selepas itu, masukkan perasa.

Selamat mencuba!! 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 tukang kata:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...