Bahan-Bahan
- Ayam (Kuantiti bergantung pada berapa org nak makan)
- Minyak masak
- Kicap (Kicap Manis Kipas Udang tu sedap)
- Bawang merah 5 ulas
- Bawang putih 5 ulas
- halia (dlm setengah inci)
- bawang besar 1 biji
- garam
- serbuk kunyit
- kulit kayu manis
- bunga lawang
- cili padi 5 batang (kalau nak pedas lagi tambah 2-3 btg lagi)
- cili besar (merah)
Cara-cara masak
- Bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi tadi tak perlu potong, goreng dulu sehingga warna perang sikit, kemudian angkat dan tumbuk atau blender sehingga lumat.
- Ayam tadi digoreng dengan garam, serbuk kunyit sehingga separuh masak, jangan sampai tak masak langsung ye.
- Kemudian, tumis bahan2 yang dah diblender atau ditumbuk tadi,dengan sedikit minyak, tumis sekejap sehingga naik bau, masukkan ayam tadi goreng sekejap, masukkan air 1 cawan, kalau nak kuah tambah lebih air, masukkan garam, kayu manis, bunga lawang, kacau kejap, masukkan kicap, dan last skali bawang besar di potong bulat serta cili merah tadi dihiris panjang, tabur atas dan kacau kejap, kemudian hidangkan dgn daun saderi.
Selamat Mencuba
0 tukang kata:
Post a Comment